BRUNEDE KARTOFLER I GOD TID

JULEAFTEN MED ØKOLOGI OG DYREVELFÆRD TIL UNDER 600.-

At holde juleaften er et stort projekt. Ikke desto mindre gælder det om at være i god tid, og om at være godt forberedt. Jeg skal i år holde juleaften for min familie for tredje gang. Jeg har faktisk stået for posten de sidste to år, og så heldig, at få tildelt endnu et år. Jeg lærer fra hver juleaften, og tager det med videre til den næste. Hvis du står og skal holde juleaften for første gang, tror jeg at denne guide, er lige noget for dig. Her finder du både indkøbsliste med priser og alle de vigtige opskrifter. Rigtig god fornøjelse, og alt held og lykke med din juleaften.

Tip: Måske bliver det ikke en hvid jul i år, men graderne er alligevel med os. Der er nemlig hverken frost eller mere end + 7°C i vente. Du kan derfor bruge din altan eller terrasse som købeskab op til juleaften. Sæt din risengrød på terrassen eller din and til optøning i en bradepande på altanen. På den måde skal du ikke stresse over mangel af køleskabsplads i dagen op til juleaften. Du kan også have alle dine drikkevarer udenfor, så de er kolde når du får gæster.

Menuen

6 personer // 1 juleaften // 2 dages forberedelse

Indkøbsliste

Du skal handle i Netto, Føtex og Rema 1000

Kød:

Grøntsager:

 • 1 kg øko appelsiner (8.- i Netto)
 • 2 kg øko kartofler (20.- i Rema)
 • 3 øko glaskartofler (24.- i Netto)
 • 1 kg rødkål (4.- i Rema)
 • 1 kg. øko æbler (20.- i Rema)
 • 2 granatæbler (18.- i Rema)
 • Fennikel (9.- i Rema)
 • 1 pose øko løg (9.- i Rema)

Mejeri:

 • 1 L øko sødmælk (11,95.- Rema)
 • 1,5 L piskefløde (15 kr. i Netto eller Rema)
 • 2 pakker Lurpak smør (14.- i Rema)

Diverse:

 • 1 glas ribsgele (7,50.- i Rema)
 • Laurbærblade (3,75.- i Rema)
 • Tørret timian (4,95.- i Rema)
 • Nelliker (7.- i Rema)
 • Stjerneanis (7.- i Rema)
 • 1 pose franske kartofler (6,16.- i Rema)
 • Svesker (10.- i Rema)
 • 1 pakke grødris (10.- i Rema)
 • 1 kirsebærsauce (5.- i Rema)
 • 2 vaniljestænger (60.- i Rema)
 • 1 flaske balsamico eddike (9,35.- i Rema)
 • 1 flaske ribssaft (20.- i Rema)
 • 1 flaske rødvin, Merlot (33.- i Rema)
 • 1 pose mandler (11,75.- i Rema)

Du skal selv have

 • 3 dl. sukker
 • 1 spsk. vaniljesukker
 • 8 spsk. mel
 • 1 dl. lagereddike
 • God svine- og hønsebouillon (1 liter af hver)
 • Salt

Tidsplan

SØNDAG DEN 22. DECEMBER – FORMIDDAG

 1. Tag en masse indkøbsposer under armen, og få juleindkøbene overstået. Så snart du har fået købt alle ingredienserne til din juleaften, kan du tage madlavningen i dit helt eget tempo. Der er meget at bære på, så det kan være rart med en hjælpende hånd, det gør også hele processen lidt hyggeligere.
 2. Husk at din øko and skal i køleskabet eller udenfor, og ikke på frost. Jo flere dage den har at tø langsomt op i, jo mere mørt og saftigt kød får din andesteg.

SØNDAG DEN 22. DECEMBER – EFTERMIDDAG/AFTEN

 1. Kog risengrøden til risalamanden. Den har godt af at stå minimum 1 døgn i køleskabet, så du kan sagtens lave den nu. Husk at undlade salt og koge grøden på sødmælk. Når grøden er kogt færdig, sættes den i købeskabet eller udenfor. Find opskriften HER.
 2. Lav rødkålen klar nu. Den vil smage bedre juleaften, da smagene har haft næsten to dage til at udvikle sig i. Husk at du kun skal bruge 600 g rødkål. De sidste 400 g skal du bruge til den appelsinmarinerede rødkålssalat juleaften. Når rødkålen er færdigkogt, skal den på køl eller udenfor i et sylteglas eller en lufttæt beholder. Find opskriften HER.
 3. Giv dine mandler et kort opkog, og smut dem herefter. Mandlerne vil være lidt fugtige efterfælgende. Bag mandlerne på 200°C varmeluft i 10 minutter, og læg dem herefter i en lufttæt beholder til juleaften. Tag eventuelt én mandel fra, og læg den et andet sted, så du ikke kommer til at hakke alle mandlerne til risalamanden ved en ‘julestress-fejl’.

MANDAG DEN 23. DECEMBER – FORMIDDAG

 1. Dæk det smukke julebord, så er det overstået. Du kan bruge tid på det, og søger for at alt er der. Mangler du et vinglas kan du nå at skaffe det, og har du glemt at købe servietter, så er der tid endnu. Du kan ligeledes lave bordkort, og bruge tid på, at gøre dem helt så smukke som du ønsker det. Find inspiration til julebordet HER.

MANDAG DEN 23. DECEMBER – EFTERMIDDAG/AFTEN

 1. Det er tid til at forberede ande- og flæskestegssovsen til juleaften. Du kan først færdiggøre dem helt på juleaftensdag, da de skal rundes af med saft og fedt fra stegene og piskefløde. Dog kan du lave et kæmpe forarbejde i dag, og søger for at dine sovser, har en dyb grundsmag. Sovsen er et af de vigtigste elementer på julebordet, og den som skal runde mange af retterne sammen, så undervurder ikke, at starte i god tid. Følg opskriften, og lav to portioner. En med svinebouillon og saft fra flæskestegen, og en med hønsebouillon og saften fra andestegen. Find opskriften HER.

TIRSDAG DEN 24. DECEMBER – MORGEN/FORMIDDAG

 1. I dag er det juleaften, og der er ingen tid at spilde. Start med at forberede risalamande. Hvis du samler den nu med vanilje, fløde og mandler, vil de forskellige ingredienser stå og trække smag fra hinanden. Det giver det bedste resultat. Når risalamanden er færdig og smagt til, sættes den på køl eller udenfor. Find opskriften HER.
 2. Forbered de to salater på deres serveringsfade, og sæt dem på køl eller udenfor. Vent med at krydder appelsinsalaten med friskkværnet peber og balsamico eddike inden den skal serveres. Find opskriften på appelsinsalat HER og find opskriften på appelsinmarineret rødkålssalat HER.

TIRSDAG DEN 24. DECEMBER – TIDLIG EFTERMIDDAG

 1. Omkring klokken 14:30 er det tid til at forberede andestegen. Anden skal renses og soigneres, så der ikke sidder fjerrester og andet godt på anden, nå den skal i ovnen. Husk at krydder din and med en masse alt både udvendigt og indvendigt. For to år siden opdagede jeg, at jeg havde glemt at krydder min and indvendig, efter jeg havde fyldt den. Så jeg måtte naturligvis tømme min and, og starte forfra #spildaftid. Sæt andestegen i ovnen omkring klokken 15:00. Den skal tilberede i omkring 2,5 time. Find opskriften HER.
 2. Omkring klokken 16:00 skal flæskestegen sættes i ovnen. Husk at gå den grundigt efter langs sværene med en kniv, så du sikre dig sprøde svær. Hvis din flæskesteg ikke er nogenlunde ens på den vandrette side, kan du stabilisere den med en skrællet kartoffel eller en kugle sølvpapir. De er vigtigt at stegen er nogenlunde i ‘vater’, så sværene bliver tilberedt ens. Find opskriften HER.

TIRSDAG DEN 24. DECEMBER – EFTERMIDDAG

 1. Skræl de hvide kartofler, og kom dem i en gryde med saltet vand. Tænd for komfuret 1 time inden, så de kan koge og passe sig selv. Sæt dem gerne på lidt lav varme, så slipper du for, at de pludselig koger over.
 2. Dræn dine øko glaskartofler, og skyl dem godt i gennem med koldt vand. Læg dem på et viskestykke, så de kan tørre lidt. Forbered karamellen til de brunede kartofler, og sæt efterfølgende panden med karamel til side. 20 minutter inden julemiddagen skal serveres, skal karamellen op og koge, og de drænede øko kartofler tilsættes på panden. Find opskriften HER.

TIRSDAG DEN 24. DECEMBER – 30 MINUTTER INDEN JULEMIDDAGEN SERVERES

 1. Anret franske kartofler i en skål på julebordet.
 2. Krydder appelsinsalat med peber og balsamico, og sæt den på julebordet med rødkålssalaten.
 3. Rund dine sovser af med kødsaft og fedt fra stegene, og kog dem op med piskefløde.
 4. Varm din rødkål langsomt op i en kasserolle.
 5. Lav de brunede kartofler færdige, og sæt dem på julebordet.
 6. Kog kogte kartofler i en skål, og sæt dem på julebordet.
 7. Skær til sidst and og flæskesteg med en skarp kniv og en fjerkredssaks. Anret kødet på fade, og sæt dem på julebordet.

Din julemiddag er nu klar til servering. Det eneste du mangler er, at servere din risalamande med kirsebærsauce. Ønsker du den kold, skal du huske at komme den på køl, og ønsker du den varm, skal du huske at varme den stille op i en lille kasserolle. Rigtig glædelig jul, og sejt gået.

Mangler du inspiration til velkomstcocktail? Find opskriften på cocktail med granatæblesirup HER.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BRUNEDE KARTOFLER I GOD TID