APPELSINMARINERET RØDKÅLSSALAT

EN JULEFROKOST PÅ BUDGET

Jeg holdte i går julefrokost for mit arbejde. Der blev serveret mange forskellige retter, og jeg har derfor lavet en samlet guide, hvor I finder alle opskrifterne samlet. Selvom der både var pynt, stearinlys, blomster, velkomstdriks, vin, sodavand, øl, bobler, snacks og hovedretter, lykkedes det mig, at holde julefrokosten for 132 kr. pr. person. Der er altså mange penge at spare, hvis du følger guiden. Jeg foretog alle mine indkøb på selve dagen til julefrokosten. Du kan også handle i dagene op til, og være heldig med nedsatte varer. På den måde, kan der nemlig være endnu flere penge at spare. Du kan også sagtens bruge guiden som et udgangspunkt, og selv justere, så den passer til netop dine gæster. Måske drikker alle Coca Cola, mens ingen bryder sig om hvidvin – det ved du bedst selv. Rigtig god fornøjelse, og glædelig 2. søndag i advent. 

Menu

 • Cocktail med granatæblesirup og gin
 • Rugbrødschips
 • Kartoffelchips
 • Hjemmelavet dild dip
 • Appelsinsalat med fennikel, granatæblekerner og friskkværnet peber
 • Kartoffelmos med jordskokker og rosmarin
 • Rødkålssalat appelsinsaft, granatæblekerner og æble
 • Æbleflæsk med græskarpuré og æblekompot
 • Stegte andebryster
 • Smørstegte saltede rosenkål
 • Rødvinsglace

Indkøbsliste

12 personer // 1 julefrokost // købene er foretaget i Rema 1000

Snacks og hovedretter

Cocktails og drikkevarer

Pynt og borddækning

 • 4 stearinlys (købt i Søstrene Grene)
 • Snefnug (købt i Søstrene Grene)
 • Servietter (købt i Søstrene Grene)
 • Paptallerkener (købt i Søstrene Grene)
 • Bolchestokke (Købt i ‘Tiger’)

Du skal selv have

 • 4 spsk. tørret dild
 • 2 tsk. hvidløgspulver
 • 2 tsk. løgpulver
 • 2 spsk. tørret rosmarin
 • 1 spsk. chiliflager
 • 2 spsk. honning
 • 1 boullionterning
 • Salt og friskkværnet peber

Velkomstdrink, snacks og dild dip

12 cocktails // 5 minutter + 20 minutter nedkøling af sirup // nem opskrift

 • 32 cl. gin
 • 2 granatæble
 • 4 dl. sukker
 • 3 dl. vand
 • 18 dl danskvand
 • Isterninger
 • 12 kviste rosmarin

Sådan gør du

Pil dit granatæble, og kom kernerne i en kasserolle med vand og sukker. Bring sukkerlagen i kog, og rør rundt i gryden, mens sukkeret opløses. I tak med opvarmningen springer granatæblekernerne, så saften kommer ud i sukkerlagen. Vi du udnytte smagen fra kernerne fuldt ud, kan du med fordel bruge en stavblender. Når sukkerlagen har kogt i omkring 10 minutter, skal den sies fra de nu tomme granatæblekerner. Si granatæblesukkerlagen ned i et sylteglas med låg, og kom det på køl eller frøs alt efter hvor hurtigt det skal bruges.

Find 12 glas, og kom isterninger i. Hæld herefter gin i glassene, og fordel den afkølede granatæblesirup ud i glassene. Hæld forsigtigt danskvand til glassets top, så der dannes et lag med gin og granatæblesirup, og et med danskvandog is. Pynt til slut med kviste af rosmarin. Dine granatæblecocktails er nu klar til servering. Læs mere om opskriften HER.

Hjemmelavet dild dip

2 skåle // 5 minutter // nem opskrift

 • 500 ml creme fraiche
 • 4 spsk. tørret dild
 • 2 tsk. hvidløgspulver
 • 2 tsk. løgpulver
 • 1/2 tsk. salt

Kom de tørre ingredienser i to skåle, og kom 250 ml. creme fraiche i hver. Rør dild dippen godt, og server den med franske kartofler og rugbrødschips. Du kan lægge et stykke stykke ‘pakkepapir’ mellem skålen og chipsene. Det giver et rustik look, og bidrager til hyggelig stemning.

Hovedretter

1 salat // 10 minutter // nem opskrift

 • 5 appelsiner
 • 1 fennikel
 • 1 granatæble
 • Friskkværnet peber

Skær skrællen af langs appelsinen, så du til sidst har 5 appelsiner uden skrald. Skær nu appelsinerne i skiver, og læg dem som bund på dit salatfad. Skær fennikel i tynde strimler, og drys den over appelsinerne. Pil nu dit granatæble, og drys ligeledes disse kærner over salaten. Afslut salaten med friskkværnet peber, og balsamicoeddike. Læs mere om opskriften HER.

Grov mos med jordskokker og rosmarin

1 stor skål // 40 minutter // nem opskrift

 • 1,5 kg bagekartofler
 • 4 jordskokker
 • 200 g smør
 • 2 spsk. tørret rosmain
 • Salt

Skrub kartofler og jordskokker for jord, men behold skrællen på. Kog grøntsagerne i usaltet vand. Koger du kartofler til mos i saltet vand, risikerer du, at din kartoffelmos bliver ‘lang’ og klistret. Når grøntsagerne er møre, hældes de fra kogevandet. Gem dog et lille glas kogevand, da det kan bruges til at justere på kartoffelmosens konsistens. Kom smør til kartofler og jordskokker, og mos dem med en stamper eller et piskeris. Smag mosen til med salt og tørret rosmarin, og juster på konsistensen med kogevandet fra kartoflerne hvis det er nødvendigt. Lad mosen blive i gryden med låg på, og varm dem op 10 minutter inden servering.

Appelsinmarineret rødkålssalat

1 stor salat // 10 minutter + 30 minutters trækningstid // nem opskrift

 • 1 økologisk rødkål
 • Saften fra 1 appelsin
 • 1 æble
 • 1 granatæble
 • Friskkværnet peber

Hak rødkålen i fine mundrette strimler, og kom den i en skål. Halver appelsinen, og pres saften ud over rødkålen. Jeg bruger en gaffel til at få saften ud. Vend salaten så alt rødkålen er marineret i appelsin, og sæt salaten på køl med låg eller staniol over i minimum 30 minutter, gerne længere.

Pil granatæblet og hak æbletern i den ønskede størrelse. Kort før servering, vendes granatæblekerner og æbletern i rødkålssalaten, og den smages til med friskkværnet peber. Læs mere om salaten HER.

Tip: Vil du tilføje lidt fedme til rødkålssalaten, kan du med fordel tilføje valnødder. Skyl dem kort i kogende vand, så fjerner du bitterstofferne fra nødden.

Stegt flæsk med æblekompot og græskarpuré

3 skåle // 40 minutter // mellemsvær opskrift

 • 8 skiver økologisk flæsk
 • 1 hokkaido græskar
 • 100 g smør
 • 3 æbler
 • 3 løg
 • 3 spsk. sukker
 • 4 cm. revet ingefær
 • 1 spsk. chiliflager
 • 1 boullionterning
 • 2,5 dl vand
 • Salt og friskkværnet peber

Krydder flæsk med salt og friskkværnet peber, og læg stykkerne på en bagerist, med en bradepande under til at samle fedtet. Tænd ovnen på 225°C varmeluft, men vent 15 minutter med at sætte flæsket ind, da det gerne må stå og trække lidt med salten og peberen. Når flæsket sættes i ovnen, skal det tilberedes i 15-20 minutter.

Skær løg i små både, hak æbler i store tern og riv ingefær. Skrællen fra æblerne skal blive på, da den giver bid i kompotten. På en pande steges løg stille op i lidt smør, og efter 5 minutter tilsættes æbler og revet ingefær. Svits nu på mellemhøj varme i omkring 5 minutter, og tilsæt herefter 1 dl vand på panden. Lad vandet fordampe, men du rører rundt i kompotten. Smag den til slut til med salt, friskkværnet peber og eventuelt lidt tørret timian. Kompotten sættes til side, og opvarmes kort før servering.

Skær løg og skrællet hokkaido i tern. Størrelse og akkuratesse er ligegyldigt, da pureen skal blendes til slut. I en gryde svitses chiliflager, hokkaido og løg i smør, og efter 5 minutter tilsættes 1-1,5 dl. vand. Læg låg på gryden, og lad græskar og løg koge til de er helt møre. Tilsæt nu 1 boullionterning, og blend grøntsagerne til en lind og ensartet pure. Kom herefter smør i din græskarpuré og smag den til med salt og friskkværnet peber. Sæt din græskarpuré til side, og varm den op kort før servering.

Flæsk halveres på midten, og anrettes i 3 skåle med græskarpuré i bunden, æble/ingefær kompot i midten og flæskestykker på toppen som vist på billedet.

Andebryster, rosenkål og rødvinsglace

5 andebryster // 1 time // mellemsvær opskrift

 • 5 andebryster
 • 1 pose rosenkål
 • 30 g smør
 • 1 flaske rødvin
 • 1/2 buket frisk rosmarin
 • 1 løg
 • 2 spsk. honning
 • 50 g smør
 • Salt og friskkværnet peber

Hak et løg, og kom det i en lille gryde sammen med en klat smør, honning og frisk rosmarin. Svits i 2-3 minutter, og hæld 1 flaske rødvin i gryden. Kog vinen ind på mellemhøj varme, og rør i den med jævne mellemrum. Vinen skal koge ind til ca. det halve. Smag løbene din glace til med salt, peber, rosmarin og honning. Vær opmærksom på saltbalancen, da den til sidst skal monteres med smør. Når glacen smagsmæssigt er ved at være rar, skal den sies, så rosmarinkviste forsvinder. Du kan koge ind på din glace og smagsjustere til lige inden den skal serveres. Til slut monteres den med 50 g iskolde tern af smør. En glace er meget tynd og flydende i konsistensen, men du kan du justere den med enten mere smør, maizena eller kartoffelvandet fra den grove kartoffelmos. Du kan også jævne den med fløde, og lave den til en rødvinssovs hvis du foretrækker det.

Mens glacen koger ind, skal rosenkålene ordnes og halveres. De skal vendes i salt og peber, og efterfølgende steges på panden i 30 g smør, til de er tilberedte, men stadig har lidt bid. Det tager omkring 7-8 minutter.

Omkring 20 minutter inden du serverer middagen for dine gæster, skal andebrysterne tilberedes. Rids skindet, og krydder godt med salt og peber. Steg andebrysterne efter anvisning på pakken, da de kan variere fra mærke til mærke, hvordan de bedst muligt skal tilberedes.

Du er nu klar til at servere din julefrokost. Der er mange bolde i luften, men det meste kan forberedes i god tid, og skal blot lige opvarmes kort inden serveringen. Det gælder om at have overblik, så skal det hele nok gå.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

APPELSINMARINERET RØDKÅLSSALAT