DE LÆKRESTE OG MEST SAFTIGE HOTWINGS

6 KÆMPE FEJL DU BEGÅR NÅR DU LAVER PIZZA

Pizza er en fantastisk spise. Bare tanken om den smeltede mozzarella, den tynde bund og den lækre skorpe får min mund til at løbe i vand. Hvis du fulgte med i ’Maddysten’ på DR1, ved du nok også, at vi i min familie elsker at lave pizza. Selvom hjemmelavet pizza som udgangspunkt er nemt at lave, er der alligevel en masse faldgrupper man skal være opmærksom på. Jeg har samlet 6 af de største fejl der bliver begået, når menuen står på hjemmelavet pizza. Begår du nogle af dem?

Du bruger almindelig hvedemel

Står du 5 minutter i lukketid og skal lave pizza til 7 skrigende unger, kan du naturligvis sagtens bruge almindelig hvedemel til din pizzadej. Er du derimod i god tid, vil jeg altid råde til, at bruge meltypen ’Tipo 00’. Meltypen er meget fint malet hvedemel, der sørger for en god elasticitet i din pizzadej, samt en sprød og lækker skorpe. Tipo 00 kan købes i mange forretninger. Ja, det koster mere end almindeligt hvedemel, men det kan helt bestemt betale sig.

Din dej hæver ikke på den rigtige måde

Det er først for nylig, at jeg lærte hvordan en pizzadej hæver på den helt korrekte måde. Jeg har altid æltet min dej, og sat den direkte til hævning i en stor skål, men det er altså helt forkert. Pizzadejen får intet ud af at hæve som en stor samlet dej. Så snart dejen er æltet færdig, skal den opdeles i det antal af pizzaer der skal bages senere. Dejklumperne rulles hver især runde, og sættes til hævning ved siden af hinanden. Når dejen sættes til hævning, er det bedste du kan gøre, at drysse lidt durummel på bagepladen. Pizzadejen ligger og guffer af durummelet under hævningen, og vokser sig derfor stor, luftig og lækker. Pizzadejsklumperne kan nemt hæve til dobbelt størrelse, så hold god afstand på bagepladen. Når pizzadejen efter hævning skal formes, er det igen durummel der er bedst at stryge ud over køkkenbordet.

Du bruger en kagerulle

En pizzadej er en gærdej, og den er derfor fyldt med dejlig luft der skaber den perfekte sprøde bund. Bruger du en kagerulle til at udrulle din pizza, maser du alt luften ud af din dej. Brug i stedet dine hænder, og stræk din pizzadej ud. Se i videoen nedenunder, hvordan min søde lillebror, Victor-Emil former den perfekte pizza i DR1′ ‘Maddysten’.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Din ovn er ikke varm nok

Der ikke mange der tænker over det, men en ægte italiensk pizzaovn kan sagtens blive over 400°C varm. I de danske hjem er der mange der bager deres pizzaer på kun 180-200°C og det er ALT for lidt. Når jeg laver pizza skruer jeg min ovn op på det varmeste den overhovedet kan blive. Min ovn kan blive omkring 275°C varm, så når jeg laver pizza, er det den temperatur jeg bruger. Kan din ovn blive endnu varmere skal du ikke tøve med, at bage efter den temperatur. Bare hold øje med din pizza, da det kan gå meget hurtigt.

Du sætter bagepladen ind samtidig med din pizza

Igen skal man tænke på en oprindelig pizzaovn. Her sættes pizzaen ind i den brand varme ovn, og pladen pizzaen bager på, er dermed også op til 400°C varm. Den varme bund gør pizzabunden sprød, og det er derfor vigtigt, at man ikke bager en pizza på en kold bradepande. Lad bradepanden blive inde i ovnen, og tag den først ud når du er klar til at lægge din pizza på. Med denne teknik opnår du den bedste og sprødeste pizzabund i en almindelig ovn. Lad dig ikke skræmme hvis din bageplade siger underlige lyde inde i ovnen. Den høje varme får metallet i bagepladen til, at bevæge sig lidt, men frygt ej, der sker ikke noget ved det.

Du bruger ikke rigtig mozzarella

Osten spiller en stor rolle på en pizza, og derfor kan det skære i mit hjerte, når folk køber pizzatopping ’ost’ til deres pizzaer, i stedet for ægte mozzarella. I bund og grund forstår jeg det slet ikke, da en kugle mozzarella koster helt ned mod 5 kr. i supermarkeder. Måske er der tale om en dårlig vane, der skal brydes? Det meste pizzatopping ’ost’ er fyldt med kartoffelmel, E-numre og farvestoffer, og det har intet at gøre på en hjemmelavet pizza. Så fra bunden af mit hjerte vil jeg råde til, at købe mozzarella og ikke pizzatopping til hjemmelavet pizza.

4 kommentarer

 • Aage Wiberg

  I stedet for bradepande er en pizza sten super. Min hedder Il Forbi. Den bliver hed og har varmeenergi i sig og Max varme 275 .

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Tak for tip. En pizza sten gør lige dét ekstra kunne jeg forestille mig. Den må komme på ønskelisten☺️🍕

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Hej!
  Jeg hælder klart også til rigtig mozzarella, men konsekvent, uanset mærke, løber “vandet” fra osten ud og gør min pizza vandet. Hvad gør jeg galt? Har prøvet at Google mig frem til det, uden svar, så håber at du kan hjælpe.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Kære Amalie,

   Det sker også for mig nogle gange, men jeg har fundet et lille trick der hjælper. Jeg nærmest vrider og klemmer min mozzarellakugle over vasken. Der løber rigtig meget vand ud på den måde, og det hjælper når pizzaen skal bages. Det samme gælder de høje grader i ovnen. Jo varmere din ovn er, jo hurtigere fordamper vandet☺️

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DE LÆKRESTE OG MEST SAFTIGE HOTWINGS