VEGANSKE NACHOS MED FRISK TOMATSALSA OG GROV GUACA

MADGUIDE TIL WARSZAWA

Foto: www.pexels.com

Sidste år blev jeg forelsket i Warszawa. Byen emmer så meget historie, så mange lækre restauranter og så billige priser. Rundt om et hvert gadehjørne venter der en ny lille perle af en gastronomisk oplevelse. Da jeg ved, at mange mennesker har fordomme om byen, har jeg besluttet mig for, at lave en guide, der viser en lille brøkdel af alt det Warszawa byder på. Jeg håber, at den kan inspirere dig til, at give byen en chance. Jeg tør godt love, at du ikke vil fortryde det.

Sushi Zushi

6/12, Żurawia, Warszawa, Polen

Har du lyst til lækker kvalitets sushi, er Sushi Zushi det rette sted at besøge. Priserne er høje for Polen, men svarer til lidt under det vi betaler i Danmark. En kæmpe fordel ved restauranten er, at de har nogle spændende forretter og side dishes, og at disse klart er det billigste på menukortet (selvom portionerne er store).

På billedet ses en rød skaldyrssuppe. Suppen var en af de bedste jeg nogensinde havde smagt, og så var den fyldt med blæksprutte, tigerrejer og blåmuslinger. Skaldyrssuppen kostede kun 43,7 kr., men er en suppe jeg vil huske længe, og forsøge selv at genskabe en dag.

En anden ret der er værd at prøve, er deres nyfortolkning af rejecocktailen. Retten indeholdte fem store krydrede rejer, der alle stod nede i en ingefærsdressing, der var tilsmagt hvidløg og hvidvin. Det var en fornøjelse, at dyppe rejerne i en anden smagssammensætning end man plejer, og ingefæren kom virkelig til sin ret. Rejecocktailen kostede 87,5 kr.

På billede her ses en yderst velsmagende variation af tempura grøntsager. Her var hele stykker courgette vendt i en sprød tempuradej, og blev serveret med en sød teriyaki sauce og chilimayo. Retten var en af de billigste på menukortet, men klart også en af dem, der smagte mest igennem. Den kan i den grad anbefales at prøve.

En anden ret der kan anbefales, er denne tun-ret. Store stykker af frisk tun, gomadressing og prikken over i’et, sprøde stykker af lakseskind som tilførte retten et ‘crispy’ element. En ret Sushi Zushi kan være stolte af, og som klart er værd at prøve.

Trods de dygtige sushikokke på restauranten skal de påpeges, at servicen ikke er derefter. Vores tjener var opmærksom ja, men ikke mere end det absolutte minimum han kunne tillade sig. Han var arrogant, og bad os endda spise vores forretter hurtigere, da sushien var klar til servering. Efter min mening er det tjenerens og køkkenets opgave, at tilpasse serveringen af måltiderne efter kundens spisetempo. Det skal tilføjes, at jeg selv har været manager på en sushirestaurant, og derfor er meget opmærksom på service når jeg spiser ude.

Vinen vi drak var en Sauvignon Blanc fra New Zealand. Vi fik ikke et vinkort da vi bestilte, men vores tjener forslog denne, og vi gik derfor ud fra, at der var tale om husets vin. Under måltiden bestilte vi endnu en flaske, da den virkelig smagte fantastisk. Desværre fik vi et chok, da regnigen kom. De to flasker vin endte med at koste os 420 zloty, hvilket svarer til 735,5 kr. I Danmark ville det ikke være dyrt for to flasker god vin, men i Warszawa kan du sagtens få fin hvidvin til under 160 kr. flasken på en restaurant.

Sushi Zushi er en meget lækker restaurant, med et hav af spændende forretter og side dishes. Hvis du er opmærksom på vinpriserne, og ikke lader dig påvirke af tjenernes arrogance, er stedet klart et besøg værd.

Cmá by Mateusz Gessler

Koszykowa 63, 00-001 Warszawa, Polen

Cmá by Mateusz Gessler et fantastisk lille spot, midt i en oase af hyggelige spisesteder og cocktailbarer. Stedet er ‘all about’ stemning, og har gjort deres ypperste for, at lægge op til en god aften. Cmá befinder sig på et lille torv blandt 2-3 andre restauranter, der alle har pyntet torvet op med ægte planter, træer og lyskæder. Det skaber en helt fantastisk stemning, at sidde under grenene på et stort træ, mens man spiser sin mad. Stedet er klart et besøg værd.

Selvom Cmá er et meget ‘in’, er deres priser stadig tilpasset polakkerne. Vi startede vores aften med at bestille fem Aperol Spritz til 140 zloty. Det svarer til 245 kr., og en Aperol Spritz koster derfor lige under 50 kr. I Danmark kan drinken nemt koste over 100 kr., og der er derfor plads til at bestille lidt ekstra i løbet af aftenen. Det skal samtidig nævnes, at Aperol Spritz er den dyreste cocktail på kortet, og at en Cosmopolitan, Espresso Martini eller Bloody Mary kun koster 42 kr.

Har du lyst til en stor saftig grillet bøf til under 120 kr? Så er Cmá det rette sted for dig. Her får du nemlig en bøf som vist på billedet, til kun 119 kr. De bestemmer selv hvordan bøffen skal tilberedes, og den bliver ledsaget med sæsonens grøntsager. Bøffen står lidt alene i retten, men det kan den sagtens, da den smager himmelsk. Er du meget sulten, tilbyder Cmá en masse billige side dishes. Du kan blandt andet få en frisk tomatsalat med en masse blandede tomater for 26 kr. eller en blandet salat til 17,5 kr.

Selvom Cmá tilbyder lækre side dishes, vil jeg alligevel anbefale at gemme lidt plads til desserten. Stedet er nemlig kendt for deres marengsdesserter. Marengs er meget stort i Polen, og du kan købe dem mange steder. Som nævnt er Cmá særligt kendt for deres, og tilbyder en ny variant hver dag. Ligegyldigt variant, er prisen altid 18 zloty, som svarer til 31,5 kr. Da vi spiste på Cmá, bestod dagens marengsdessert af en vanilje-mascarponecreme, råsyltet mango, frisk marengs og hindbær coli. På billedet ser den lækker ud, men det er ingenting i forhold til hvor crazy godt den smagte.Har du lyst til selv at lave en marengsdessert, kan du finde min opskrift på MINI PAVLOVAER MED APPELSINSKUM OG FRISKE BÆR her.

Cmá er en genial restaurant, hvis du er i humør til en lidt festlig aften. Tjenerne er meget opmærksomme, og vil gøre alt for, at du får en dejlig aften. Stemningen fra gaden, de andre spisesteder og lyskæderne der hænger i træerne medvirker til, at du får lyst til liiiige at bestille en cocktail ekstra. Stedet kan derfor også anbefales, hvis du skal videre på bar. Cmá lukker omkring midnat, men inde i bygningen som restauranten tilhører, er der en lang hal med forskellige cocktailbarer du kan besøge.

Heritage Shop & Wine

Wąwozowa 8, 02-796 Warszawa, Polen

Heritage er et lille italiensk spisested, der ligger omkring 20 minutter væk fra Warszawa centrum. Når det så er sagt, er restauranten klart en taxa- eller Ubertur værd. Da Heritage er et stykke væk fra indre by, betyder det også, at priserne er endnu lavere. Vi bestilte tre Aperol Spritz, to hjemmelavet lemonader, fire carpaccio, to store pizzaer, to pastaretter, en stor vand, tre kopper cappuccino og et stykke tiramisu. Prisen for alt dette var 621 kr., så man får i den grad noget for pengene.

Ikke nok med at en Aperol Spritz kun koster 31,5 kr på Heritage, så er deres sugerør også lavet af pasta. Jeg synes at det er en sindssygt fed detalje, da det både bekæmper brugen af plastik, men også understreger restaurantens italienske tema.

Jeg elsker carpaccio, og jeg bestiller det ofte når jeg er ude at spise. På Heritage koster en carpaccio 52,5 kr., og det er en meget fair pris samenlignet med mængden af bresaola. Derudover kan man virkelig smage, at der brugt en kvalitets parmesanost, da den nærmest smeltede på tungen ved første bid. De friske tomater, hele kapersbær og den sprøde ruccola var bare en bonus, der var med til, at give retten fylde og friskhed. Er du til carpaccio, er Heritage det helt rette sted for dig.

Pizza er en af mine absolutte yndlingsretter, og selvom jeg tit er i dilemma om hvorvidt jeg skal bestille pizza eller pasta, så ender jeg altid med pizza. Personligt foretrækker jeg en pizza margarita, hvis jeg ved, at det er en ægte italiensk restaurant hvor der er styr på smagene. Havde jeg vidst, at pizzaerne på Heritage var så store, havde jeg nok spurgt en af mine veninder, om vi skulle dele, fordi hold nu op. Bare måden de serverer deres pizzaer på, er så autentiske, som det kan være. Et kæmpe træskærebræt, med den varme pizza der kommer lige fra ovnen, er en oplevelse i sig selv. En sej bonus er, at de står og laver pizzadejen på en kæmpe marmorplade midt i restauranten. Det er altid dejligt, at kunne følge med, og jeg synes, at det bidrager til den italienske stemning.

Restauranten har ikke kun styr på pizza. Du kan blandt andet bestille deres spaghetti med kødsovs, en ordentlig omgang friskhøvlet parmasanost og ruccola til intet mindre end 52,5 kr. Min veninde bestilte retten, og fortalte, at det var det bedste hun havde fået på hele turen. Den fedeste detalje er, at det nok også var den billigste. 

På Heritage slutter udendørsserveringen klokken 21:30, men det betyder ikke, at aftenen behøver at stoppe der. Vi trak indenfor i restauranten, som forresten er indrettet sindssygt flot, og bestilte lidt tiramisu og cappuccino. En kop cappuccino får du til 17 kr., mens et stykke tiramisu kun kostede 16 kr. Havde vi haft mere plads i maven, havde vi nok også prøvet deres Pana Cotta med hindbær coli, men det må blive en anden gang.Heritage er en lille italiensk perle, der gemmer sig en smuttur fra Warszawa centrum. Jeg vil virkelig anbefale stedet, hvis du søger en lille intim restaurant med autentisk stemning og lækre smage. Som navnet understreger har Heritage Shop & Wine også et fint udvalg af vine, og det var tydeligt at se. Der var nemlig ikke et eneste bord, der kun holdte sig til, at bestille én flaske i løbet af aftenen.

Concept 13

Bracka 9, 00-501 Warszawa, Polen

Concept 13 havde jeg fornøjelsen af at besøge, sidste gang jeg var i Warszawa. Jeg spiste der på min 22 års fødselsdag, og kunne ikke havde ønsket mig et bedre sted, at fejre dagen. Concept 13 ligger oppe i toppen af et stort shoppingcenter, og du har derfor udsigt over hele byen. Det giver en helt vildt fed storbysstemning, og hvis vejret er til det, vil jeg klart anbefale, at du sidder udenfor på deres tagterrasse.

Som det ses på billedet serverer Concept 13 delikate og smukke anretninger. På trods af at restauranten er et meget fint spisested, synes jeg at priserne er rimelige. Den rørte tatar koster 45 zloty, hvilket svarer til 78,8 kr. Tigerrejerne i hvidvins- og hvidløgssauce koster 55 zloty, hvilket svarer til 96,3 kr. Det er altså lidt høje priser for polen, men intet sammenlignet med dem vi har i Danmark. Særligt de store tigerrejer kan anbefales. Selvom snart er et år siden jeg sidst fik dem, kan jeg stadig huske hvor fantastisk jeg synes, at de smagte.

Det samme gælder deres cocktails. Som du kan se på billedet, er der tale om ekstremt smukke cocktails, hvor der er tænkt over detaljen. Den gule cocktail er med sagen af passionsfrugt og basilikum. En måske atypisk smagssammensætning, som alligevel gav så meget mening, da jeg smagte den. Den anden cocktail er en Bloody Mary (min absolutte yndlings cocktail), og den var der bestemt heller ingen finger at sætte på. Den smagte præcis som den skulle, og jeg fik da også bestilt et par stykker af dem.Du skal besøge Concept 13, hvis du gerne vil have en aften der er lidt ‘extra’. Udsigten over hele byen, de smukke cocktails og de delikate anretninger bidrager til en ekstravagant stemning, du sent vil glemme.

Kmici

Piwna 27, 00-265 Warszawa, Polen

Kmici er en restaurant, der ligger midt i ‘Den Gamle By’. De serverer traditionelt polsk mad fra det polske køkken. Vi var på en Food Tour, og blev blandt andet præsenteret for denne restaurant. Stedet emmede af polsk stemning gennem både musik og indretning. Har du lyst til, at opleve traditionel polsk mad midt i Den Gamle By, så vil jeg anbefale dette sted.

Særligt én ret gjorde stort indtryk på mig, og det er retten du ser på nedenstående billede. Selvom udskæringen man bruger er en smule utraditionel for Danmark, har jeg besluttet mig for, at lave den en dag jeg har tid. Retten er nemlig en braiseret svinefod. Foden har braiseret i omkring to døgn inden den bliver serveret. På Kmici serverer de den med syltet kål, kartoffelmos og peberrod. Tilbehøret var ikke noget særligt, men den braiserede svinefod smagte så vanvittigt. Det var som flæskesteg juleaften, bare bedre.

Vil du have en fuldendt smagsoplevelse af det polske køkken, skal du besøge Kmici. Retterne er ikke appetitlige på den måden vi kender til, men det polske køkken kan altså virkelig noget, hvis man er villig til, at give det en chance. Det er samtidig en god mulighed for, at besøge Den Gamle By, og få et mere kulturent indblik af Warszawa.

Ojczysta Czysta

Krakowskie Przedmieście 33, 00-001 Warszawa, Polen

Ojczysta Czysta er en vaskeægte polsk bar. Priserne er helt i bund, og når du bestiller en flaske vodka, får du også et træskærebræt med lunt brød, syltede agurker og fedt med baconstykker i. I Polen er der tradition for, at tykke på en syltet agurk efter et vodkashot. Det kan lidt sammenlignes med den citron man spiser efter et tequilashot. Om Ojczysta Czysta er en gastronomisk oplevelse? Svaret er nej. Dog er det i den grad et sted, der er værd at besøge, hvis du skal i byen og gerne vil gøre det billigt. Som vist på billedet, fik vi en flaske iskold citronvodka, en kande æblejuice, lunt brød, syltede agurker og fedt med bacon til 113,6 kr. Er du interesseret i at få den fulde polske oplevelse, kan du bytte citronvodkaen ud med blommevodka, som er de unge polakkers foretrukne variant.

Warszawa er i sandhed en fantastisk by. Hvad end du er til kulturhistore eller bare vil besøge Escape Rooms til 314 kr. for fem personer – så kan byen det hele. Jeg håber, at min guide har været med til, at inspirere dig til en tur til Polen. Jeg har været der to gange på under et år nu, og jeg kan med sikkerhed sige, at jeg skal derned igen. For hver tur lærer jeg nye steder at kende, og jeg elsker at kunne dele dem med mine læsere.

Har du besøgt Warszawa? Hvis ja, må du meget gerne dele dine ‘polske perler’ med mig i kommentarfeltet. Jeg elsker, at lære nye steder at kende.

6 kommentarer

 • Marlene Gadtoft

  Paris ta’ hjem 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   To vildt forskellige byer – begge fantastiske!

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ih, gode tips, dem skriver jeg mig bag øret til min næste tur – skal du afsted igen anbefaler jeg varmt Senses, en Michelin restaurant til favorable priser – du kan, hvis du lyster, læse min oplevelse her: https://www.venterpaavin.dk/2019/05/14/feriedagbog-warszawa-dag-2/ I dette indlæg var vi tilfældigvis også på et fantastisk morgenmadssted, der hed Aioli – det var også lige i øjet 😀 Må så meget tilbage til den by.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Ej hvor fedt, den vil jeg læse med det samme! Jeg har også hørt godt om Aioli før, den må prøves næste gang☺️☺️ Tak for tip😍

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte Weicher

  Fantastisk rejsebeskrivelse Karen, du go ski go

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Tusind tak for den søde besked☺️☺️

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VEGANSKE NACHOS MED FRISK TOMATSALSA OG GROV GUACA