MORGENMAD PÅ 10 MINUTTER: SKYR MED GRANOLA OG ISKAFFE

GUIDE: HOLD EN FANTASTISK SOMMERFEST PÅ BUDGET

Sommeren er over os, og det er skønt. Dansk sommer er for mig iskold rosévin, danske jordbær, grillmad, Aperol Spritz og lange varme nætter – og med denne guide har jeg forsøgt, at samle alle tingene på et sted. Jeg elsker at holde store arrangementer, og jeg gør en dyd ud af, at være så god en værtinde som jeg kan. Med store arrangementer følger ofte store udgifter, store opvaske og stort engagement, men jeg har forsøgt, at gøre det så nemt som overhovedet muligt. Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine sparetips og tricks, og at du har lyst til at dele dem med din omgangskreds.

Har du selv et genialt trick, jeg bare må kende? Så skriv det endelig i kommentarfeltet nederst i indlægget.

1. Undgå opvask, men tænk på miljøet

Syltetøjsglas er din ven

Hvis jeg tænker bare nogle år tilbage, var jeg ikke opmærksom på at undgå plastik til mine fester. Jeg købte plastikbestik, glas og tallerkener fordi jeg synes, at en kæmpe opvask er det værste når man har mange gæster på besøg. Men det går jo ikke, så derfor forsøger jeg i dag, at kombinere engangsservice med miljøbevidsthed. Mit bedste råd er, at samle ‘syltetøjsglas’ i ugerne op til festen, da de kan bruges som drikkeglas. Det er et genialt trick, da glassene bare skal smides i en glascontainer, når festen er slut. For at få et sommerligt udtryk, kan du binde et manillamærke om glasset. Hvis du skriver navn på, er bordkortene også klaret.

Trick: Sidder limen fra glassets etiket for godt fast, kan du med fordel lave en blanding af olie og opvaskemiddel, da det opløser limen.

Køb pap, ikke plastik

Der findes mange flotte plastiktallerkener, men problemet er, at de ikke er gode for planeten. Heldigvis har det miljøbevidste brand Änglamark lavet, en serie med paptallerkener, der ikke er fyldt med plastik eller overflødig kemi – me likey. Det samme gælder bestik. Hvis du bruger almindeligt bestik, er det en god ide, at sætte en spand med sæbevand i nærheden af bordet. Her kan gæsterne lægge bestikket efter maden, og på den måde er det i blød hele aftenen. Hvis du ikke har bestik nok til gæsterne, kan du i mange supermarkeder købe bionedbrydeligt engangsbestik.

2. Borddækning og blomster

Stearinlys i lange baner

Stearinlys skaber en helt bestemt stemning. De bidrager både med lys, men skaber også hygge omkring bordet. I både Søstrene Grene og Flying Tiger kan man købe bloklys i alle størrelser og farver, og det er derfor nemt, at tilpasse dem til festens farvetema. Igen kan du bruge gamle syltetøjsglas som glas til fyrfadslys.

Lavendler er myggenes fjender

Myg hader lavendler, og de holder sig langt væk fra den ellers smukke og velduftende blomst. Det kan derfor være en god ide, at købe lavendler til udendørsarrangementer. Når mørket falder på, og stearinlysende lyser natten op, tiltrækker det myg og andre insekter. Det kan ødelægge meget af udendørsoplevelsen af en fest, hvis gæsterne skal sidde og klaske myg hele aftenen. Det er derfor et smart trick, som i den grad kan anbefales. Jeg var så heldig, at finde 5 lavendelplanter til 100 kr. hos Nemlig.com.

Hvis du vil have flere forskellige typer blomster på bordet, kan det være en god ide, at holde øje med tilbud. Se om der eventuelt er nedsatte buketter i Netto eller Føtex, og klip buketterne kortere, så de kan stå i små vaser rundt omkring. Igen kan syltetøjsglas være vaser, som vist på billedet.

3. Pift budgetvarer op

X-tra eller Kims?

Helt ærligt, så kan jeg ikke smage forskel på de billige og de dyre chips. Til gengæld kan jeg se kæmpe forskel på prisen, og jeg nægter, at betale over 20 kr. for 100 g chips, bare fordi de bærer et bestemt mærke. Mit råd er at købe de billige chips, men at præsentere dem lækkert. Du kan eksempelvis lægge et stykke stykke ‘pakkepapir’ mellem skålen og chipsene. Det giver et rustik look, og bidrager til hyggelig sommerfest-stemning. På billedet har jeg brugt det pakkepapir, der var om mine stearinlys, da jeg købte dem i Søstrene Grene. Tricket indbærer også genbrug, og det kan man aldrig klage over.

4. Budgetvenlig hovedret og dessert

Salat er smukt, salat er sundt og salat er perfekt til grillmad. Her får du opskriften på en sommersalat med honningmelon, tomat og feta (og en god omgang friskkværnet peber). Salaten kan du forberede nogle timer inden gæsterne kommer. Skal det være endnu mindre stressende, kan du vælge, at betale lidt ekstra for skyllet salat. SÅ bliver det i hvert fald ikke nemmere.

Opskrift på sommersalt med honningmelon, tomat og feta

4 personer // 10 minutter // nem opskrift

 • 1 pose feltsalat
 • 1/4 honningmelon
 • 1/4 fetaost
 • 2 tomater
 • En håndfuld salte mandler
 • Friskkværnet peber

Sådan gør du

Skyl salat, og kom den i en salatskål. Hak melon og tomat, og kom stykkerne op til feltsalaten. Kom til sidst rustikke og mundrette stykker fetaost i salaten, og slut af med hakkede salte mandler og friskkværnet peber. Sæt salaten på køl, til den skal servere for gæsterne.

Sparetip: Er salte mandler for dyre, kan du pifte salaten op ved at riste græskarkerner i olivenolie og salt på en varm pande.

Salaten er et godt match til svinekød, og du kan finde min opskrift på HVIDLØGSMARINEREDE SVINEKOTELETTER HER. I opskriften er et genialt sparetip til, hvordan du få mange økologiske svinekoteletter på en budgetvenlig måde.

Pavlova er en marengsdessert, der altid tager kegler. Den er simpel at lave, og den kan ovenikøbet bages dagen inden gæsterne kommer. Desuden er den meget budgetvenlig, da der ikke skal mange ingredienser i. I min opskrift fylder jeg marengsbunden med appelsinskum og en håndfuld af sæsonens friske bær. Kombinationen af den sprøde og seje marengs, den bløde creme og de syrlige bær gør, at de fleste dessertelskere kan være med.

Du finder opskriften på PAVLOVA MED APPELSINSKUM OG FRISKE BÆR HER.

Sparetip: Har du lidt marengs i overskud, kan du bage små kys med pavlovabundene. Gæsterne vil elske et lille kys, når de ankommer til sommerfesten, og det er en lækker snack, uden ekstra omkostninger. Husk at marengskyssene er mindre end bundende, og de skal derfor ikke bages mere end 30-40 minutter i ovnen.

5. Sjusser og vin, hold øje med tilbud

Til en sommerfest hører der iskold vin og sommerlige sjusser til. Hvad angår cocktails er jeg svært glad for Aperol Spritz og mojito med passionsfrugt. Det er to cocktails, der godt kan være lidt dyre, at lave, så det er en god ide, at tilbudsjage. Via tilbud lykkedes det mig, at skaffe Aperol til 85 kr. flaske, og prosecco til 39 kr.

Opskrift på Aperol Spritz

2 cocktails // 5 minutter // nem opskrift 

 • 8 cl. Aperol
 • 12 cl. prosecco
 • 4 cl. danskvand
 • 2 skriver appelsin
 • Isterninger

Sådan gør du

Kom isterninger i glassene, og hæld herefter Aperol i. Tilsæt prosecco, og top af med danskvand og en skive appelsin.

Sparetip: Synes du at Aperole Spritz er for sødt, kan du med fordel erstatte proseccoen med cava. Cava er som regel også billigere end prosecco, hvis ikke det er på tilbud.

Sparetip: Det er en god ide, at fryse isterninger i ugerne op til en sommerfest. Find plads i fryseren, og tøm så en isterningbakke om dagen. Pludselig er der mange, og så slipper du for, at købe og slæbe isterninger hjem fra supermarkedet.

Du finder opskriften på MOJITO MED PASSIONSFRUGT HER.

N0. 1 Rosé og hvidvin fra Løgismose

Løgismose er et fantastisk brand, der blandt andet forhandles i Netto. Jeg køber til hverdag mange af deres produkter, og er især glad for deres hele kyllinger, der bærer mærket ‘Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’. Jeg synes at brandet er budgetvenligt i den forstand, at jeg får høj kvalitet uden, at gå bankeråt. Til min sommerfest serverede jeg Løgismoses nye vinserie ‘No. 1’, som jeg modtag i gave. Vinen er derfor sponsoreret. Den passede perfekt til vores menu, og var et godt match til de smage jeg arbejdede med. Den franske vinserie koster kun 60 kr. flasken, og kan købes i Netto, eller på Løgismoses hjemmeside, som du finder HER. Hvid og Rosé No. 1 kan især anbefales, hvis du serverer fisk eller skaldyr, hvidt kød, eksempelvis svin eller kylling og friske sommerbær.

Det var mine bedste sparetips og trick til en fantastisk sommerfest på budget. Jeg håber, at du får den dejligste sommerfest, og ‘tag’ mig endelig, hvis du bruger guiden. Jeg elsker når I sender mig billeder af mine opskrifter, så bliv endelig ved med det.

8 kommentarer

 • Pia

  Wauu – sikke billeder og spændende opskrifter

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Kære Pia,

   Tusind tak for din søde besked, det var også en skøn fest!

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mads

  Sikke en flot blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lis Just

  Smukt arrangement, jeg deltog. Imponerende at det var en budgetfest🦋

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annabell Julia Gadtoft

  Tusinde tak for en dejlig aften <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gadtoft

   Tak fordi du ville være med!

   Knus fra
   Karen-Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MORGENMAD PÅ 10 MINUTTER: SKYR MED GRANOLA OG ISKAFFE