RABARBERISPINDE MED HVID CHOKOLADE OG FRYSETØRREDE HINDBÆR

GUIDE: SEAFOOD, COCKTAILS OG BOBLER PÅ BUDGET

I takt med at temperaturen falder, begynder det danske farvand igen, at bugne med lækre skaldyr. Det betyder at blandt andet blåmuslinger, jomfruhummer, krabbeklør og østers er i sæson lige nu, og at de derfor kan købes til en god pris. Jeg elsker skaldyr, og jeg synes, at det er så hyggeligt at nippe til maden i flere timer. Derfor inviterede jeg i lørdags 10 skønne veninder til skaldyrsgilde med bobler og cocktails. Jeg gik benhårdt efter en masse gode tilbud, og det lykkedes mig, at gøre det for et meget overskueligt beløb. Det var en fantastisk aften, og jeg har nu lavet en guide, hvor du finder opskrifterne på nogle af de retter og cocktails som vi fik. Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine tips, og at du har lyst til at dele dem med folk omkring dig.

Indkøb

Indkøb er nærmest det vigtigste punkt på listen, når der skal holdes fester og arrangementer. Selv planlægger jeg mine indkøb ned til mindste detalje, og tjekker tilbudsaviserne i ugerne op til. Man kan være super heldig med gode tilbud, og der kan derfor være mange penge at spare. Som sagt er skaldyr i sæson lige nu, og derfor lykkedes det mig, at købe fisk og skaldyr til fine priser:

 • 3 kg blåmuslinger fra Levevis = 90 kr.  // Føtex
 • 16 frosne kammuslinger fra Princip = 90 kr. // Føtex
 • 18 frosne jomfruhummere fra Princip = 90 kr. // Føtex
 • 16 frosne panko-rejer = 40 kr. // Rema 1000
 • 750 g fersk laks = 79 kr. // Rema 1000

Prisen for alt fisken og skaldyrene til 11 personer, blev altså kun 389 kr.

Selvom frisk fisk og skaldyr fra fiskehandleren er super lækkert, er det bare en helt anden prisklasse der er tale om. Derudover er fordelen ved de frosne skaldyr, at du kan købe dem i ugerne op til arrangementet når der er tilbud, og så tø dem op i køleskabet 1-1,5 døgn før. Jo langsommere du tør dem op, jo mere smag vil de beholde. Vent med at købe krydderurter, grøntsager og frugt til et par dage inden, så du er helt sikker på, at de kan holde sig friske. Men er der et godt tilbud på avocado i Netto, og tilbud på vin i Rema, så tag den lille ekstra cykeltur. Det gør ikke stor forskel for dig, men det gør stor forskel for dit budget. Jeg fandt blandt andet avocadoer til 5 kr. i Netto, mens jeg fandt de billigste økologiske citroner i Rema 1000.

Bobler og cocktails

For drikkevarer gælder det sammen som med maden: Gå efter de gode tilbud. Bobler går fantastisk til skaldyr, og er super lækkert at drikke. Som udgangspunk er bobler jo dyrere end vin, men forskellen behøver faktisk ikke at være SÅ stor. Husk på, at Champagne ikke er alt vin med bobler, men et område i Frankrig. Det betyder altså, at du sagtens kan købe spansk Cava eller italiensk Prosecco og Spumante og spare en masse penge. Selv købte jeg i Rema 1000 6 flasker bobler fra Italien, til kun 39 kr. stykket. Jeg kunne vælge mellem ‘brut’, som er tør, og ‘dolce’ som er sød. Da vi var mange forskellige gæster valgte jeg, at købe 3 af hver. Altså fik jeg 6 flasker bobler til middagen, og endte med kun at betale 234 kr.

Er du bange for, at købe for lidt vin eller bobler, kan du altid skrive ud til dine gæster. Som værtinde står man tit med 7 buketter blomster, og selvom tanken er skøn, når man ikke altid at nyde alle buketterne. Skriv hellere til gæsterne, at de kan tage en flaske vin under armen. På den måde skal du ikke stresse over om der nu er købt nok ind, og du behøver heller ikke at styrte rundt på vasejagt, når gæsterne ankommer.

Selvom du vil dine gæster det godt, kan det være en god ide, at begrænse udvalget af cocktails. Køb ind til to-tre forskellige slags, og så sørg for, at gøre dem lidt ekstra lækre. Jeg havde købt ind til ‘Dark ‘n’ Stormy’ og to forkskellige slags ‘Gin & Tonic’. Jeg havde sørget for, at der var en masse lime, isterninger, agurkeskiver, peber, mynteblade og citron, så mine gæster selv kunne ‘pimpe’ deres cocktail som de ville. Derudover havde jeg en lækker ginger beer og to forskellige slags tonicvand fra Løgismose*. Løgismose forhandles blandt andet i Netto, og mærket er kendt for skønne smage i en lang række mad- og drikkevarer. Jeg elsker Løgismoses produkter, og derfor synes jeg også, at det er fint at ofre lidt ekstra på varerne – især når de også økologiske. Er der eksempelvis bare en flaske gin som du elsker at drikke, så køb lige præcis den til lejligheden, og nyd den om bordet med dine gæster. Selvom du har et budget, skal du også huske, at forkæle dig selv lidt, og belønne dig selv for det store stykke arbejde det er, at være vært for mange gæster.

Gin og tonic med agurk

4 cocktails // 5 minutter // nem opskrift

 • 12 cl gin
 • 8 dl tonicvand med agurk fra Løgismose
 • 4 lange skiver agurk
 • Isterninger
 • Friskkværnet peber

Fyld glassene med isterninger, og hæld herefter 3 cl gin i hvert glas. Fyld glasset med tonicvand, og læg en lang skive agurk i glasset. Kværn en smule peber over drinken, og server den for dine gæster. Vil du gøre din GT mere frisk, kan du presse saften fra 1/4 lime i.

Dark ‘n’ Stormy

4 cocktails // 5 minutter // nem opskrift

 • 16 cl mørk rom
 • Saften fra 2 limefrugter
 • 8 dl ginger beer fra Løgismose
 • Isterninger
 • 4 limebåde

Fyld glasset med isterninger, og hæld herefter 4 cl mørk rom i hvert glas. Pres saften fra 1/2 limefrugt i hvert glas, og fyld glasset til toppen med ginger beer. Pynt med en limebåd i hver cocktail, og server den for dine gæster. Er du ikke glad for smagen af mørk rom, kan du erstatte den med vodka. Cocktailen kaldes en ‘Moscow Mule’, og den er også super skøn og frisk.

5 tips til et smukt bord

Borddækning betyder super meget for mig. Jeg elsker at dække bordet når jeg får gæster, og jeg går virkelig og hygger mig med det. Jeg dækker altid bordet aftenen inden, så jeg kan tage mig god tid, og gøre ekstra meget ud af det. Står du og skal dække bordet i sidste øjeblik, kan det hurtigt ende med, at tingene bare bliver kastet på. Tag dig god tid, og hyg dig mens du gør det – det kan virkelig anbefales.

Det er ikke alle, der har glas og tallerkener til + 10 personer, og selv hvis du har, er der ingen der siger, at alle glassene skal være ens. Jeg dækkede et bord, hvor alle vandglassene var ens, mens jeg brugte fire forskellige typer glas til vin. Det er en god måde, at få alle sine glas i brug på, og det giver bordet et hyggeligt og rustikt udtryk. I vinglassene havde jeg lagt en lille seddel med et årstal på. Årstallet var ment som et bordkort, og hvert årstal tilhørte en gæst, som jeg havde mødt i det givende årstal. Det var et sjovt lille indslag, der satte samtalerne igang mellem mine gæster.

I stedet for én stor buket midt på bordet, delte jeg blomsterne op i flere mindre buketter, der stod rundt omkring. Det er en nem måde, at give bordet et smukt og levende udtryk, da der står smukke blomster lige meget hvor gæsterne kigger hen. Køb en buket blandede blomster, og sammensæt dine egne små buketter. På den måde kan du lave dem, så de passer præcis til dit bord.

Læg en sød overraskelse til dine gæster på deres tallerken. Det kan være en lille blomst, et sødt kort eller en pose slik. Til mine gæster lagde jeg en lille pose lyserøde vingummier fra Wally and Whiz*. Vingummierne var lyserøde, og passede helt perfekt til mit lidt ‘girly’ tema. Jeg smagte vingummierne i min nyeste Goodeibox, og synes at de var vildt gode. Derfor sendte Wally and Whiz mig nogle små poser, som jeg kunne ligge til mine gæster.

Det kan være super hyggeligt for gæsterne, hvis du printer et lille menukort. På den måde kan man for det første læse sig til hvad det er man spiser, men inden maden bliver serveret, kan gæsterne også gå og glæde sig til, hvad de har i vente. Jeg lavede bare mine menukort i Word, og så printede jeg dem på noget genbrugspapir jeg havde i forvejen. Det var super nemt at lave, men gjorde en kæmpe forskel for bordets visuelle udtryk.

Opskrifter

Det fedeste ved at lave skaldyr er, at selve tilberedningstiden ikke er særlig lang. Det betyder dog også, at du skal lave det meste af maden, efter dine gæster er ankommet. For nogle kan dette være stressende, men hvis du bare har alle dine elementer klar, så kan du altså sagtens klare det. Hak eksempelvis dine grøntsager før gæsterne kommer, så de er klar til, at ryge ned i gryden. Det handler om, at være så forberedt som muligt – så kan det ikke gå helt galt.

Jomfruhummerhaler med smør, hvidløg og persille

4 personer // 20 minutter // nem opskrift

 • 8-12 jomfruhummere
 • 1 bundt persille
 • 3 fed hvidløg
 • 4 spsk. salt
 • 50 g smør
 • Friskkværnet peber

Sæt ovnen på 210°C varmeluft, og find et ildfast fad til dine jomfruhummere. Smelt smør i en kasserolle, og pres hvidløg i. Hæld den smeltede hvidløgssmør over jomfruhummerne, og drys med salt og friskkværnet peber. Riv en stor håndfuld frisk persille over dem, og sæt jomfruhummerne i ovnen. De skal have omkring 5-7 minutter, og er herefter klar til servering.

Rimmede kammuslinger med ærtepuré

4 personer // 35 minutter // nem opskrift

Rimmede kammuslinger

 • 12 kammuslinger
 • 3 spsk. olivenolie
 • 3 spsk. smør
 • 2 spsk. sukker
 • 2 spsk. salt

Ærtepuré

 • 300 g ærter
 • 1 fed hvidløg
 • 50 g smør
 • 1/2 dl fløde
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Drys kammuslinger med salt og sukker, og stil dem til side i minimum 20 minutter, gerne længere. Svits ærter og hvidløg i en kasserolle med smør, og hæld herefter fløden på. Lad ærterne kog i 5-10 minutter og blend dem herefter med en stavblender. Smag ærtepureen til med salt og peber, og lad den stå på svag varme, mens kammuslingerne tilberedes.

Kom smør og olie på en pande, og sæt den på høj varme. Først når panden er helt varm, og fedtstofferne bruser, skal kammuslingerne lægges på. De skal stege omkring 30 sekunder til 1 minut på hver side, og ikke længere. Tag kammuslingerne af, og anret dem på en skefuld ærtepuré.

Tip: Vil du hellere servere dine kammuslinger med en ærtesuppe, kan du blot tilsætte 1 L kyllinge- eller grøntsagsboullion i ærtemoden, og muligvis spæde til med en håndfuld ærter mere. Læg de tilberedte kammuslinger i midten af en suppeskål, og hæld den varme ærtesuppe udover.

Blåmuslinger med hvidvin og persille

4 personer // 30 minutter // mellemsvær opskrift

 • 1 kg blåmuslinger
 • 1/2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 4 store gulerødder
 • 3 stængler bladselleri
 • 3 dl flaske hvidvin
 • 3 dl piskefløde 38%
 • 4 spsk. olie til stegning
 • En håndfuld persille
 • Salt og peber

Rens blåmuslingerne under rindende vand. Hvis blåmuslingerne har åbnet sig, skal de som udgangspunkt kasseres. Hvis blåmuslingen lukker sig sammen ved et forsigtigt bank på bordpladen, kan den godt gemmes. Dette betyder nemlig, at den fortsat er levende, og ikke fejler noget.

Hak løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri fint. I en stor gryde svitses løg og hvidløg i 2 minutter på middel varme. Herefter tilsættes de finthakkede gulerødder og bladsellerien. Svits i yderligere 4 minutter, og tilsæt de rensede blåmuslinger. Sæt komfuret på høj varme, hæld grøntsagsboullion og hvidvin over blåmuslingerne og de sauterede grøntsager, og læg låg på gryden. Efter 5-7 minutter fjernes låget. Suppen smages til med fløde, salt og peber.

Anret de dampede blåmuslinger i en stor skål, og drys med en håndfuld friskhakket persille. Retten er nu klar til servering, men husk, at de blåmuslinger der ikke har åbnet sig efter dampningen, skal kasseres.

Alle retterne bør serveres med en skive lækkert brød til, og noget lækkert smør. Jeg bagte 2 store surdejs grydebrød til mine gæster, og serverede dem med en pisket havsaltssmør. Brødopskriften havde jeg fra Brødbogen*, som er min dygtige kollega, Annemette Voss Fridthjofs, nyeste bog. En varm anbefaling herfra, fordi hold nu op, hvor er bogen bare lækker og inspirerende.

Rabarberispinde med hvid chokolade og frysetørrede hindbær

6 ispinde // 1 time + frysetid // svær opskrift

Rabarberispinden

 • 450 g rabarber
 • 150 g sukker
 • 40 g hindbær
 • 100 ml letmælk
 • 150 ml piskefløde 38%
 • 400 g hvid chokolade
 • 12 ispinde

Mulig pynt

 • Hakkede hasselnødder
 • Frysetørrede hindbær
 • Spiseligt guld

Skær rabarber i små stykker, og bring dem i kog sammen med sukker og hindbær. Lad frugten koge i omkring 10 minutter, og si herefter frugtsaften fra frugtkødet. Du skal bruge den siede frugtsaft til ismassen, men smid ikke bærkompotten ud. Gem den i et sylteglas i køleskabet, og brug den som topping til skyr, yoghurt eller trifli de næste uger frem.

Bland rabarber/hindbærsaft, letmælk og fløde i en skål, og stavblend i 3o sekunder. På den måde sikrer du dig, at alle ingredienserne bliver til én homogen masse. Køl ismassen ned i køleskabet i omkring 20 minutter, og kør den herefter på en ismaskine. Når isen er kørt færdig, fyldes isformene med rabarberisen, samt en ispind i midten af hver. Sæt isene i fryseren, og frys dem i minimum 3 timer.

Smelt hvid chokolade over et vandbad. Hæld herefter den smeltede chokolade i et højt glas, så hele isen kan dyppes i ét dyp. Tag isene ud af fryseren én efter én, da processen skal foregå hurtigt, så isene ikke smelter. Dyp den i hvide chokolade, drys med den pynt du ønsker, og læg isen tilbage i fryseren på et stykke bagepapir. Gentag processen indtil alle isene er klar. Du kan herefter  gemme ispindene i fryseren, indtil de skal serveres for gæsterne.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

RABARBERISPINDE MED HVID CHOKOLADE OG FRYSETØRREDE HINDBÆR