PITA KEBAB MED SPINAT, HVIDLØGSDRESSING, TOMAT OG RØDLØG

6 AF MINE BEDSTE MADLAVNINGSRÅD

Jeg har altid holdt meget af madlavning. I skolen var mit yndlings fag ‘Hjemkundskab’ og i ottende og niende klasse valgte jeg også ‘Madlavning’ som et ekstra valgfag. Det interesserer mig sindssygt meget, og jeg elsker hvordan råvarer kan blive til så mange forskellige retter, alt efter hvad du kombinerer dem med. Mad og madlavning er fantastisk, og det giver mig så meget i min hverdag. Jeg har lært en masse om madlavning gennem hele mit liv. Nogle af erfaringerne har jeg selv gjort mig, men nøj hvor har jeg også lært meget af mennesker omkring mig. Med mit indlæg håber jeg, at kunne videregive nogle af mine bedste og mest dyrebare madlavningsråd til dig. Har du et fantastisk madlavningsråd? – så del det endelig i kommentarfeltet. At lave mad, er noget vi lærer af hinanden, og gennem hele livet.Mit absolut vigtigste madlavningsråd er, at du altid skal brænde dine krydderier af. Skal du for eksempel lave Chili Con Carne, så skal krydderierne tilsættes fra start. Så når du kommer olivenolie, løg, frisk chili og hvidløg i gryden, skal krydderierne også med. I Chili Con Carne bruger jeg altid røget paprika, gul karry, chiliflager, spidskommen, cayennepeber og tørret oregano. Alle disse krydderier kommer jeg i gryden helt fra start, så de kan brænde af sammen med løg, frisk chili og hvidløg.

Krydderierne skal naturligvis ikke brænde på og blive helt sorte, men de afgiver mere smag og aroma, hvis de bliver svitset i den varme olie. Det samme gælder for tomatpure, der har godt af også lige, at ramme den varme grydes bund. Tomatpure skal altså tilsættes gryderetter, supper og andre retter, før der tilsættes flydende ingredienser, eksempelvis flåede tomater eller boullion.Et jordbær smager ikke godt i december, og et hokkaido græskar smager ikke godt i marts. Det kan sagtens være, at dit lokale supermarked udbyder jordbær i december måned, men smagen vil aldrig være den samme. Jeg er selv blevet fristet så mange gange før. Man står i supermarkedet, det er koldt udenfor, det regner, det er dansk vinter når det er værst, og her står den. En pakke smukke røde jordbær, der med én bid, kan sætte dig tilbage til den gang i juli, hvor alt var varmt og godt.

Problemet er bare, at det aldrig vil være den smagsoplevelse du får, fordi jordbærene er ganske enkelt ikke i sæson. De er formodentlig blevet plukket grønne i Spanien, og har fået deres røde farve på vej op til Danmark. Dårligt for smagsoplevelse, og dårligt for miljøet. Køb i stedet råvarer når de er i sæson. Det smager bedre, det er billigere og det er klart det bedste for vores planet.

Du kan se hvornår dine yndlings frugter og grøntsager er i sæson HER.Altså helt alvorligt, hvad er lage, og hvorfor skal det sprøjtes ind i min kylling, når det alligevel siver ud det sekund kødet rammer den varme pande? Bare tanken om, at kyllingebrystet er pumpet med vand for at se større ud i emballagen, giver mig kvalme. Derfor sørger jeg altid for, at købe fjerkræ uden tilsat lagde. I pricippet betaler du nemlig bare for vand. Derudover er lage ofte tilsat salt eller sukker, og du indtager derfor også ekstra og unødvendige mængder salt og sukker, når du spiser kødet.

Der er desværre mange producenter, der tilsætter lage i deres kylling. Mit bedste råd er derfor, at ofre lidt ekstra penge, når der står kylling på menuen. ‘Løgismose‘ fra Netto, eller ‘Rokkedahl‘ fra Rema 1000 er to super bud, på en ærlig kylling. Her får du kylling behandlet med respekt, som bærer mærket ‘Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse‘ og som ikke er tilsat unødvendigt vand, salt eller sukker. Alle pengene værd, hvis du spørger mig.

Find opskriften på ‘Marinerede kyllingespyd med soya og honning’ lige HER.

Der findes et hav af forskellige fedtstoffer, og hver især kan de alle noget fantastisk. Olivenolie er et must når du laver spaghetti bolognese eller lasagne, mens vindruekerneolie og rapsolie er perfekt til en hjemmerørt mayonnaise. Burgerkæden ‘Five Guys’ friterer deres verdensberømte pomfritter i jordnøddeolie, mens jeg altid bruger kokosolie, når jeg laver hjemmelavede popcorn. Min pointe med dette punkt er, at det er en god ide, at finde ud af, hvad dine olier er gode til. På den måde kan du altid bruge den helt rigtige, og opnå det bedste smagsresultat med din ret.

Jeg tror du har hørt om det før, og måske har du også prøvet det? Det har jeg i hvert fald. Cremer, mousser og saucer kan skille. Når en masse skiller, er det som regel fordi temperaturforskellene har været for store. Hvis du eksempelvis forsøger, at hælde kogende varmt smør i æggeblommerne til en bearnaise, kan du næsten kun forvente, at den skiller. Det samme gælder, hvis du hælder brændvarm hindbærsaft ned i den kolde flødeskum. Fløden og æggene kan ikke klare de høje temperatuer, og derfor skiller de.

Tålmodighed er en dyd, og det er også en af de vigtigste egenskaber du skal besidde, hvis du arbejder med råvarer der kan skille. Et af mine bedste tricks er, at bruge sine håndflader. Mærk på kanden med den klaret smør, og mærk herefter på gryden med æggeblommerne. Har de to næsten samme temperatur, eller skal smøren køle lidt mere ned? Det samme gælder mens bearnaisesaucen piskes. Mærk på gryden om den er for varm, og hvis den er, så tag den lidt af blusset, mens du fortsat pisker. En ægte sauce må aldrig overstige 70-75°C, fordi så skiller den helt sikkert.

Vil du lave en ægte sauce? Find opskriften på ‘Asparges med seranoskinke og hjemmelavet hollandaise’ HER.

Jeg ved, at mange er bange for rester og grøntsager, der synger på sidste vers. Det synes jeg er en kæmpe fejl, og jeg hader at smide mad og råvarer ud. Hvis mine gulerødder eller peberfrugter er slatne og rynkede, så bruger jeg dem i en gryderet eller i en suppe. Hvis mit kød er ved at udløbe, så fryser jeg det ned, til næste gang jeg kan bruge det. Hvis min skyr har overskredet sin holdbarhedsdato, så lugter jeg til den, inden jeg smider den ud.

I mit køkken er der en stor forskel på ‘minimum holdbarhedsdato’ og ‘maksimum holdbarhedsdato’, og det er et af mine vigtigste madlavningsråd. Brug din fornuft, dit syn, din lugtesans, og lad dig ikke styre af en udløbsdato. Du vil aldrig kunne smage, at dine gulerødder ikke var lige så pæne, som da du købte dem. Du vil aldrig kunne smage, at det hakkede oksekød i din lasagne, har været frosset ned. Men du vil kunne mærke det på dit madbudget, og du vil samtidig være med i kampen om, at mindske madspild.

Lav eksempelvis en stor portion tomatsuppe, med alle dine grøntsager der snart udløber. Spis halvdelen til aftensmad, og frys den anden halvdel ned. Næste gang du får lyst til suppe, eller står og mangler flåede tomater til din bolognese, kan du bruge den suppe du har i fryseren. Det samme gælder, hvis du en dag har en stor rest kødsovs tilovers. Frys den ned, og tø den op næste gang du skal have lasagne eller shepherds pie. Mulighederne er mange. Bare husk, at mad hører til i maven, og ikke i skraldespanden.

Det var 6 af mine vigtigste madlavningsråd. Det er råd jeg bruger i min hverdag, og som jeg håber, at du også har fået glæde af.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PITA KEBAB MED SPINAT, HVIDLØGSDRESSING, TOMAT OG RØDLØG