VEGETARISKE KVIKNUDLER FRA BUNDEN

GUIDE: EN SUNDERE AFTEN MED GÆSTER (PÅ BUDGET)

Jeg elsker når der kommer gæster til en hyggelig aften. Det kan dog være en ulempe, at man som vært ofte ender med, at bruge en masse penge på mad og drikke. Samtidig synes jeg også, at det kan være svært, at holde den sund livsstil. Man vil sine gæster det godt, og derfor handler man en masse lækre snacks og søde sager ind. I denne guide har jeg forsøgt, at udarbejde en skøn og velsmagende menu, som er fyldt med grøntsager og sunde fedtstoffer. Jeg har også forsøgt, at gøre det så budgetvenlig som muligt. Menuen består af velkomstcocktail, forret og hovedret. Skulle du alligevel få lyst til dessert, kan du sagtens holde den sunde linje alligevel. Server en skål med friske sommerbær til dine gæster, og top den med en spsk. hjemmelavet vaniljecreme og et mynteblad. Lidt syndigt, men langt fra en kaloriebombe.

Opskrift

4 personer // 1 time // mellemsvær opskrift

Velkomstcocktail

 • 12 cl. vodka
 • 12 dl. danskvand
 • 4 håndfulde isterninger
 • 5 skiver lime

Forret

 • 250 g carpaccio eller bresaola
 • 150 g ruccola (øko)
 • Parmesan
 • 4 spsk. olivenolie (øko)
 • 1/2 citron (øko)
 • Friskkværnet peber
 • 1/2 avocado

Hovedret

 • 1 svinemørbrad (omkring 700-800 g) (friland)
 • 1 spidskål (øko)
 • Saften fra 1 citron (øko)
 • 1 bundt forårsløg (øko)
 • Syltet fennikel
 • Salt og friskkværnet peber
 • Olivenolie til stegning (øko)
 • 1 spsk. smør (øko)

Sådan gør du

1-2 dage inden

Hold øje med tilbud, særligt på kødet. Besøg dit lokale supermarked tidligt om morgenen, det er nemlig der de sætter datovarer til salg. Finder du et godt tilbud på kødet et par dage inden arrangementet, kan du altid fryse det ned, og tø det op på dagen. Til min aften fandt jeg en økologiske svinemørbrad fra frilandsgris til 40 kr.

Det er en god ide, at sylte din fennikel nogle dage inden den skal serveres. På den måde får de mere smag, og du sparer tid på dagen, hvor du sikkert er en smule stresset i forvejen. Du finder opskriften på syltet fennikel HER.

Hvis du har plads, kan du lægge din vodka i fryseren. Vodka har en høj alkoholprocent, så den fryser ikke til is. På den måde sikrer du dig, at den er iskold når du skal servere din velkomstcocktail.

1 time inden

Nu er det tid til at forberede. Skyl din ruccolasalat, og læg den klar på fire smukke tallerkener. Kom husholdningsfilm over og sæt dem i køleskabet. Vent dog med carpaccioen til den skal serveres, da du kan risikere, at kødet bliver brunligt.

Puds din svinemørbrad, og krydder den med en masse salt og friskkværnet peber. Brun den af på en varm pande med olivenolie, og sæt den til side. Nu er den klar til at komme i ovnen, omkring 35 minutter inden hovedretten skal serveres. Svinemørbraden skal have 20-30 minutter (alt efter hvor rosa du ønsker dit kød) på 185°C varmeluft, og trække i 10-15 minutter inden den skal skæres og anrettes på tallerkenerne.

10 minutter inden

Det er tid til at forberede din velkomstcocktail. Du kan enten lave den i en stor kande, eller servere den i fire smukke glas. Pres saften fra omkring fire limefrugter for at få 2 dl. saft. Kom først is i glassene, og tilsæt herefter vodka, limesaft og én limebåd. Slut af med at hælde den kolde danskvand til toppen af glasset. Du er nu klar med en forfriskende og sundere velkomstcocktail, der kun indeholder 83 kcal. pr. glas. Endnu en bonus er, at hvis I drikker lidt for mange i løbet af aftenen, så vil I stadig føle jer friske næste dag. Danskvanden hjælper kroppen med, at få væske hele aftenen, og det høje indtag af væske pr. cocktail minimerer gevaldigt tømmermændende næste dag.

Velkomstdrink: 83 kcal pr. person. // Handlet i alt for 80 kr. i Rema 1000

5 minutter inden forretten serveres

Tag tallerkenerne ud fra køleskabet, og læg dine skiver af carpaccio ovenpå. Fjern stenen fra din avocado, og hjælp den ud af sin skal med en spiseske. Læg avocadoen med stensiden nedad, og skær den i tynde skiver. Fordel avocadoskiverne på de fire tallerkener, og drys herefter med parmesan og friskkværnet peber. Slut af med at hælde olivenolie og citronsaft over carpacciosalaterne. Forretten er nu klar til servering.

Forret: 205 kcal pr. person. // Handlet i alt for 78 kr. i Rema 1000

35 minutter inden hovedretten serveres

Sæt nu din svinemørbrad i ovnen. Svinemørbraden skal have 20-30 minutter (alt efter hvor rosa du ønsker dit kød) på 185°C varmeluft, og trække i 10-15 minutter inden den skal skæres. Når svinemørbraden er sat i ovnen, skal grøntsagerne forberedes.

Del spidskål i fire kvarte, og krydder dem med en god mængde salt, friskkværnet peber og saften fra 1 citron. Kom olivenolie på en stor varm pande, og læg de fire spidskål på. Spidskålene skal hurtigt brunes af, så de får en lysebrun stegeskorpe. Vær forsigtig når du vender dem, da kålbladene helst ikke må falde fra hinanden. Når begge sider er brunet af, skrues panden ned på lav varme, og smør tilsættes. Lad nu de fire spidskål stå og passe sig selv, til de er blevet møre og saftige. Det tager omkring 15-20 minutter. Salt hellere en gang for meget, end en gang for lidt, da spidskålet skal have smag helt ind til midten af kålbladene. Lad de stegte spidskål ligge på panden, indtil du skal anrette hovedretten.

Fjern kun de først 5 cm af forårsløgets top, og læg dem på en stor varm pande med olivenolie. Drys forårsløgene med salt og friskkværnet peber, og vend dem med jævne mellemrum de først 5 minutter. Sku herefter ned for panden, og lad forårsløgene ligge og passe sig selv, præcis som de steget spidskål. Processerne minder meget om hinanden, og kan gøres på samme tid.

Mens kød og grøntssager passer sig selv, kan du hygge med gæsterne og sørge for, at alle har noget i glasset og hygger sig.

5 minutter inden hovedretten serveres

Det er nu tid til at anrette hovedretten. Placer først de steget spidskål på midten af tallerkenen, og læg herefter det steget forårsløg henover. Placer den syltede fennikel rundt omkring på spidskål og forårsløg, og læg herefter to skriver svinemørbrad i midten af tallerkenen. Hovedretten er nu klar til servering.

Hovedret: 465 kcal. pr. person. // Handlet for 96 kr. i Rema 1000

Du har nu serveret en sund og lækker, men billig menu for dine gæster. Fyldt med grøntsager og sunde fedtstoffer fra olivenolie og avocado. Og faktisk har den kun kostet 254 kr. at lave. I har kun indtaget 753 kcal. hver, men måske har I manglet brødet, sovsen eller desserten? Der er ingen der siger, at du ikke kan sætte dit eget præg på menuen. Har du opskriften på en mega lækker dressing til forretten eller et skønt brød til hovedretten, så lav det endelig. Det er dig der er værten, og du ved bedst hvad der passer til netop dine gæster. Rigtig god fornøjelse.

Læs også: GUIDE: HOLD EN FANTASTISK SOMMERFEST PÅ BUDGET.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på det.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

VEGETARISKE KVIKNUDLER FRA BUNDEN